تغذیه دانش آموزان در ایام امتحانات
یکی از دغدغه هایی که معمولاً خانواده ها در ایام امتحانات با آن روبرو هستند، مسئله تغذیه دانش آموزان و دانشجویان است و این که در ایام امتحانات باتوجه به افزایش فعالیت های ذهنی چه مقدار کالری موردنیاز است.
فعالیت های ذهنی به تنهایی نیاز به کالری را به طور محسوس افزایش نمی دهد. در متابولیسم پایه سهم فعالیت های فکری از کل کالری موردنیاز محدود است. بنابراین برخلاف تصورات با افزایش ساعت های مطالعه نیاز به دریافت کالری اضافی نیست؛ بلکه مهم نوع غذا و میزان مصرف آن است.
استرس در ایام امتحانات قدری نیاز به کالری را افزایش می دهد. هورمون هایی که در برابر استرس ترشح می شوند، برخلاف انسولین عمل کرده و باعث می شوند قند خون مقداری بالا رود. استرس معمولاً متابولیسم پروتئین ها را افزایش می دهد، بنابراین میزان بیشتری از پروتئین ها در بدن شکسته می شود.
در فصل امتحانات به مصرف پروتئین ها به ویژه پروتئین هایی که ارزش بیولوژیک بالایی دارند باید توجه شود. انواع گوشت، لبنیات و تخم مرغ از این دسته پروتئین ها هستند.
صبحانه یک وعده غذایی اصلی است که نباید از آن غفلت کرد. لذا هنگام صبح قدری فعالیت فیزیکی و سپس صبحانه سرشار از مواد پروتئینی مانند تخم مرغ، عسل، نان و لبنیات کارایی فکری و ذهنی را افزایش می دهد.
برخی به اشتباه به منظور افزایش مصرف کالری در فصل امتحانات از قندهای ساده استفاده می کنند. سطح قندهای ساده در خون در برابر استرس و شرایط هورمونی ابتدا بیش از حد نیاز بالا رفته و سپس کم می شود که این امر سردرد، حالت تهوع و سرگیجه را به دنبال دارد. این درحالی است که بااستفاده از قندهای مرکب، مواد نشاسته ای، مواد پروتئینی و دارای فیبر هم نیاز به کالری تأمین شده و هم در طول روز حین فعالیت، انرژی لازم برای دانش آموزان فراهم است.
مصرف میوه و سبزیجات در ایام امتحانات نباید فراموش شود؛ زیرا مصرف میوه و سبزیجات برطرف کردن اختلالات هضم را به دنبال دارد. همچنین برخی با قرار گرفتن در شرایط استرس ممکن است دچار یبوست شوند که مصرف این مواد می تواند از بروز یبوست پیشگیری کند.
باتوجه به گرمای هوا مصرف آب فراوان توصیه می شود. این درحالی است که مصرف آب به همراه غذا به ویژه در شرایط استرس مشکلات هضمی را تشدید می کند. بنابراین آب باید در بین وعده های غذایی مصرف شود.
مصرف مواد غذایی حاوی لستین در بهبود عملکرد مغز مؤثر است. لستین در موادی مانند جو، سبوس گندم، سویا، کشمش و برگه زردآلو به میزان کافی موجود است. بنابراین در ایام امتحانات که حجم فعالیت های فکری و ذهنی افزایش می یابد استفاده از مواد غذایی حاوی لستین توصیه می شود.